Αρχιτεκτονική 1:1. Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πείραμα

Κατηγορίες Ανακοίνωσης: 
Ημερομηνία: 
Πέμπτη 12.10.2017

Αρχιτεκτονική 1:1. Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πείραμα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και η Διοικητική  Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1:1. Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πείραμα

που θα γίνουν την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, ώρα 20:00 στο Μουσείο Μπενάκη  Πειραιώς 138

Διάρκεια έκθεσης : 19 Οκτωβρίου – 19 Νοεμβρίου 2017

Η έκθεση αφορά ένα εκπαιδευτικό πείραμα που υλοποιήθηκε στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., σε μια προσπάθεια να προσφέρει στα παιδιά που σπουδάζουν την δυνατότητα να κατασκευάσουν οι ίδιοι το αντικείμενο που προηγουμένως είχαν μελετήσει και διατυπώσει με σχέδια και μακέτες.

Το εκπαιδευτικό πείραμα πραγματοποιήθηκε σε έξη μαθήματα, κάθε φορά με διαφορετικό ζητούμενο, από το 1992 έως το 2000, και οι σπουδαστές έπρεπε να σχεδιάσουν, να επιλύσουν κατασκευαστικά και να υλοποιήσουν οι ίδιοι μία κατασκευή, σε κλίμακα 1:1, δηλαδή σε φυσικό μέγεθος.

Όλες οι κατασκευές ετοιμάζονται και συναρμολογούνται στο αίθριο του κεντρικού κτηρίου του συγκροτήματος Πατησίων, του Κτηρίου Αβέρωφ. Το αίθριο μεταμορφώνεται ουσιαστικά σε ένα ανοιχτό εργαστήριο που παρακολουθείται από όλους τους σπουδαστές της Σχολής, που σταδιακά συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό για τις σπουδές Αρχιτεκτονικής είναι η εμπειρία της υλοποίησης του σχεδιασμού και ακόμη περισσότερο, η συμμετοχή στην κατασκευή του.

Η έμπνευση, η δομή, η οργάνωση και η ευθύνη της διεξαγωγής του πειραματικού μαθήματος της Οικοδομικής, ανήκει στον Δημήτρη Μπίρη (1944-2002), από τον οποίο  και προτάθηκε στην διδακτική ομάδα της Οικοδομικής και στελεχώθηκε από τα μέλη της ανάλογα με τις διδακτικές υποχρεώσεις των. Από την ομάδα ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (1953-2016) και ο Χρύσανθος Κιρπότιν (1932-2014), συμμετείχαν και στα έξη μαθήματα.

Συνημμένα Αρχεία: