Ανακοίνωση δήμου Κισάμου

Κατηγορίες Ανακοίνωσης: 
Ημερομηνία: 
Παρασκευή 06.11.2015

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Με αφορμή την επιτυχημένη συνεργασία του Δήμου Κισάμου με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ ο Δήμαρχος κ. Θ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν για το Δήμο από την καταγραφή των παραδοσιακών κτισμάτων και οικισμών σημειώνοντας ότι «εκτός από την διδακτική τους αξία, οι εν λόγω εργασίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς δημιουργούν ένα αρχείο της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, και διασώζουν την εικόνα ιστορικών κτηρίων και οικισμών του τόπου μας που αλλοιώνονται ή καταστρέφονται.

Δεδομένου ότι η σημαντική αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών της Κισσάμου δεν έχει μέχρι σήμερα μελετηθεί, η καταγραφή της θα συμβάλλει στην ανάδειξη και την διάσωση του τοπικού πολιτισμού. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι και οι σπουδαστές που συμμετείχαν στο έργο θα μπορέσουν να  γνωρίσουν και να κατανοήσουν την παραδοσιακή  αρχιτεκτονική του τόπου μας, όσο και την ελληνική κοινωνία, επειδή η ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι σημαντικό στοιχείο του νεότερου πολιτισμού μας, και η ανάδειξη καθώς και η διάσωση της είναι αναγκαία».

Ο κ. Σταθάκης δεσμεύτηκε επίσης ότι τα αποτελέσματα της καταγραφής των παραδοσιακών οικισμών θα αξιοποιηθούν από το Δήμο και προς την κατεύθυνση εξεύρεσης χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την ανάδειξη και προστασία αυτών ενώ τέλος ευχαρίστησε θερμά όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος και ιδιαίτερα τον Δρ. Γεώργιο Γιαννίτσαρη, Επίκουρο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη συνεργάτιδα του κ. Λαϊνάκη Νεκταρία, τους  αντιδημάρχους Βαρουχάκη Σταυρούλα, Γλαμπεδάκη Βασίλη και τον ειδικό συνεργάτη του Δήμου κ. Ψαράκη Νεκτάριο καθώς επίσης και το ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου για τις δωρεάν μετακινήσεις των σπουδαστών όπως και όλους τους κατοίκους των ανωτέρω οικισμών για την ζεστή φιλοξενία που έδωσαν προς τους καθηγητές και σπουδαστές του ΕΜΠ.

Συνημμένα Αρχεία: