ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ 5

Μοντέρνα Εποχή

Για τις πρόσφατες εξετάσεις ΙΘ5 - Ιστορία Αρχιτεκτονικής

Ημερομηνία: 
Τρίτη 12.4.2016

Στην περασμένη γενική συνέλευση τέθηκε από φοιτητές της ακα-εαακ το θέμα της αποτυχίας στα γραπτά της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο μάθημα ΙΘ5. Το ποσοστό αποτυχίας ήταν όντως υψηλό, κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως.

Αν και κάποιοι φοιτητές θεωρούν ότι μόνο ο καθηγητής μπορεί να φταίει για το κακό αυτό αποτέλεσμα (είναι εύκολο να μας φταίνε πάντα οι άλλοι) η απάντηση είναι ότι οι φοιτητές δεν έγραψαν καλά. Θα αναφέρω δύο από τα πιο συχνά λάθη:

α. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν απάντησαν στη μία από τις δύο ερωτήσεις (έπρεπε να απαντήσουν υποχρεωτικά και στις δύο). β. Πολλοί επίσης, στην ερώτηση "σε τί μοιάζει και σε τι διαφέρει η μοντέρνα αρχιτεκτονική της Σκανδιναβίας με την μοντέρνα αρχιτεκτονική της κεντρικής και νότιας Αμερικής; Αναφέρετε ενδεικτικά κάποιους αρχιτέκτονες και τα έργα τους και στη συνέχεια συγκρίνετε κριτικά ένα κτήριο της μιας με ένα κτήριο της άλλης περιοχής" απάντησαν με παραδείγματα από αρχιτέκτονες της βόρειας Αμερικής (Wright, Sullivan, Neutra κ.α.). Λάθη που δεν τα περιμένει κανείς αλλά συμβαίνουν. Να σημειώσω ότι οι εξετάσεις στο συγκεκριμένο μάθημα γίνονται με ελεύθερη πρόσβαση στις πηγές (ανοιχτά βιβλία, σημειώσεις, internet, κ.α).

Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι η επιμονή των φοιτητών της ακα-εαακ ότι στην ΙΘ5 δεν υπάρχει η δυνατότητα να δει κάποιος φοιτητής ή φοιτήτρια το γραπτό του/της ή την εργασία του/της. Αυτό δεν ισχύει, ούτε ίσχυε ποτέ. Ωστόσο, για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση, ανακοίνωσα την περασμένη Τρίτη στο μάθημα ΙΘ6 ότι οποιος θέλει να δει γραπτό ή εργασία του ΙΘ5 και κακώς νόμιζε ότι δεν μπορεί να το κάνει, να επικοινωνήσει άμεσα με τους διδάσκοντες για να το κανονίσει. Κανένας δεν απάντησε σε αυτήν την ερώτηση-πρόσκληση εκείνη την ημέρα, ούτε μου ζήτησε να δει το γραπτό ή την εργασία του μέχρι σήμερα.

Διαπιστώνω ότι συνεχίζεται αυτή η διάδοση σχετικά με την μη δυνατότητα να δει κάποιος το γραπτό ή την εργασία του στην ΙΘ5 και δημιουργείται ένα θέμα χωρίς να υπάρχει λόγος. Θεωρώ αυτό το γεγονός απαράδεκτο.

Κώστας Τσιαμπάος