Ε. Θ. Ιστορίας και Θεωρίας 8ου

8ο Εξάμηνο
Κωδικός Μαθήματος: 
4160
Είδος: 
Κατ' Επιλογήν Υποχρεωτικό Μάθημα
Διδακτικές Ώρες: 
3

Το μάθημα συνίσταται σε σειρά παραδειγμάτων ζευγών αρχιτεκτόνων, αρχιτεκτονικών σχολών ή τάσεων, ταιριασμένων άλλοτε κατά παράδοση (ή ιστορική συγκυρία) και άλλοτε κατ' επιλογήν, έτσι ώστε μέσα από το κάθε θεωρούμενο δίπολο να αναφύεται προς ανάλυση και συζήτηση ένα, η περισσότερα ερωτήματα που απασχόλησαν την αρχιτεκτονική σκέψη της αντίστοιχης εποχής, με προσπάθεια αναγωγής τους στο παρόν, ή και στον διηνεκή προβληματισμό της αρχιτεκτονικής γύρω από την συγκρότηση του αντικειμένου της αφενός και της αποστολής της αφετέρου στο ευρύτερο πολιτισμικό πεδίο.

Δεν θα διδαχθεί στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος

Η τέχνη (ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, επιτελεστικές πρακτικές) μετά το 1945. Η επίδραση των μεγάλων εκπροσώπων της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας. Η τέχνη αμέσως μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αμερικανικός αφηρημένος εξπρεσιονισμός και ευρωπαϊκός ρεαλισμός. Η γενιά του ’30 και η δραστηριότητα των εκπροσώπων της στην Ελλάδα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποπ αρτ, περιβάλλοντα και δρώμενα κατά τις δεκαετίες 1960-80 στις Ηνωμένες Πολιτείες και η ευρωπαϊκή τους εκδοχή. Η γενιά του ’80 στην Ελλάδα: αφαίρεση και παραστατικότητα.

Διδάσκων

Το μάθημα παρουσιάζει και εφαρμόζει μια παραγωγική προσέγγιση του σχεδιασμού και της κατασκευής χρησιμοποιώντας αλγοριθμικές τεχνικές. Οι γραμματικές σχημάτων είναι ένα από τα πρώτα, και παραμένουν ένα από τα λίγα, υπολογιστικά συστήματα που είναι πλήρως οπτικά, αντί για συμβολικά ή αριθμητικά. Παρέχουν ένα πρότυπο διακριτό από άλλες υπολογιστικές προσεγγίσεις και εργαλεία του σχεδιaσμού που υπάρχουν σήμερα προσφέροντας ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάλυση και τη σύνθεση, για την διερεύνηση της διαδικασίας σχεδιασμού και για την παραγωγή συνθέσεων.

Διδάσκων