Κώστας Τσιαμπάος

Γραφείο: 
Μ316, κτήριο Μπουμπουλίνας
Τηλέφωνα: 
Γραφείο
  • 210 772 3680
Βαθμίδα: 
Επίκουρος καθηγητής
Τίτλοι σπουδών: 
  • Προπτυχιακά: Αρχιτεκτονική. Δίπλωμα αρχιτέκτονα μηχανικού ΕΜΠ, 2001.
  • Μεταπτυχιακά: Αρχιτεκτονική. Master of Science in Advanced Architectural Design / GSAPP Columbia University, Νέα Υόρκη, 2002.
  • Διδακτορική διατριβή: ‘Κατασκευές της όρασης. Από τη θεωρία του Δοξιάδη στο έργο του Πικιώνη’ ΕΜΠ, 2007 (επιβλέπων Παναγιώτης Τουρνικιώτης).
Γνωστικό αντικείμενο: 
Ιστορία της αρχιτεκτονικής
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: 

Ιστορία και Θεωρία της αρχιτεκτονικής από τις αρχές του 20ού αιώνα εώς τις μέρες μας.

Ο Κώστας Τσιαμπάος είναι αρχιτέκτονας, Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ όπου διδάσκει ιστορία και θεωρία της αρχιτεκτονικής. Σπούδασε στην Αθήνα (ΕΜΠ) και την Νέα Υόρκη (GSAPP Columbia University). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάδειξη και χρήση θεωρητικών εννοιών και ερμηνευτικών εργαλείων δανεισμένων από τη φιλοσοφία, την πολιτική θεωρία και την ψυχανάλυση στην ιστορία και θεωρία της μοντέρνας και σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (The Journal of Architecture, Architectural Research Quarterly, Architectural Histories) και συλλογικούς τόμους ενώ αρχιτεκτονικά έργα και μελέτες του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν τιμηθεί με διακρίσεις σε πανελλήνιους και πανευρωπαϊκούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Επίκεντρο το βιβλίο του: Αμφίθυμη νεωτερικότητα: 9+1 κείμενα για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Ελλάδα και από τις εκδόσεις Routledge το βιβλίο του: From Doxiadis' Theory to PikionisWork: Reflections of Antiquity in Modern Architecture.

Μαθήματα

Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος διδάσκει στα εξής μαθήματα:

Προπτυχιακά Μαθήματα
2o Εξάμηνο
4o Εξάμηνο
5ο Εξάμηνο
6ο Εξάμηνο
7ο Εξάμηνο
8ο Εξάμηνο
ΔΠΜΣ "Αρχιτεκτονική - Σχεδιασμός του Χώρου" - Κατεύθυνση Α: "Σχεδιασμός - Χώρος - Πολιτισμός"