What if? ERASMUS+ BIP BLENDED INTENSIVE PROGRAM
Reimagining Education & the Campus of the Future
Διαζώσης εργαστήριο: Λισαβόνα, Πορτογαλία 6 – 10 Οκτωβρίου 2025
On line: 19.09.2025, 26.09.2025, 24.10.2025
Το διεθνές εντατικό μεικτό εργαστήριο (ΒΙΡ) θα λάβει χώρα στη Λισαβόνα και συγκεκριμένα στο ΙSCTE Instituto Universitario de Lisboa.
Διδάσκοντες – συμμετέχοντες στη δράση από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ:
Ρίβα Λάββα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια “Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και Πολιτισμική Κληρονομιά”
Γιάννης Γιαννούτσος, Επίκουρος Καθηγητής “Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις”
Γνωστικά πεδία που η δράση συναρτά:
Αρχιτεκτονική, Τοπίο, Εικαστικά, Φωτογραφία, Λογοτεχνία, Τέχνες & ΜΜΕ
Στο μεικτό εντατικό εργαστήριο καλούνται να συμμετάσχουν έως δώδεκα (12) προπτυχιακοί σπουδαστές και σπουδάστριες από τον ΕΜΠ με φυσική παρουσία κατά το διάστημα 6 – 10 Οκτωβρίου 2025 και με on-line συμμετοχή τις ημέρες 19.09.2025, 26.09.2025, 24.10.2025 .
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι από 3ο έτος σπουδών και πάνω και να μην έχουν επιλεγεί σε άλλο εργαστήριο ΒΙΡ για το 2025.
Η συνεργασία αυτή συνδυάζει διαφορετικούς τομείς (αρχιτεκτονική, διοίκηση, κοινωνικές επιστήμες, πολεοδομία), σε συνεργασία με τον δήμο της Λισαβόνας.
Κατά την παραμονή στη Λισαβόνα στο πλαίσιο της βραχυπρόθεσμης κινητικότητας, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία για μία εβδομάδα να αναπτύξουν κριτική σκέψη σε διεθνές επίπεδο και να προβληματιστούν πάνω σε θέματα που σχετίζονται με το δικαίωμα στην πόλη.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να αναλογιστούν πώς μπορούν να αναδιαμορφώσουν τις χωρικές και κοινωνικές δομές μιας πανεπιστημιούπολης, ως κέντρο καινοτομίας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες σύνθετες ανάγκες για διεπιστημονική συνύπαρξη. Η πανεπιστημιούπολη της Λισαβόνας αξιοποιείται ως περίπτωση μελέτης και ως πειραματικό πεδίο δράσης, σε ένα μεικτό εντατικό πρόγραμμα (BIP), μέσα από Εργαστήρια, Επισκέψεις, Διαλέξεις, Συλλογικές εργασίες, Παρεμβάσεις.
Θα αναστοχαστούμε για τα χωρικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά μοντέλα, για το πώς οι διεπιστημονικές συνέργειες μπορούν να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό μιας εκπαιδευτικής δυναμικής, και για τη σημασία κρίσιμων εννοιών όπως ο χώρος, η μάθηση, διδασκαλία, και η έννοια της κοινότητας στο οικοσύστημα μιας πανεπιστημιούπολης.
Το πρόγραμμα στοχεύει στη διεπιστημονική συνεργασία σε δημιουργικά πεδία όπως η Αρχιτεκτονική, το Τοπίο, η Φωτογραφία και οι Εικαστικές Τέχνες, η Λογοτεχνία, οι Τέχνες.
Η αίτηση του/της ενδαφερόμενου/ης να περιέχει κατά σειρά:
Ι. Ένα κείμενο έως 250 λέξεις, όπου θα περιγράφεται το ειδικό ενδιαφέρον του σπουδαστή ή της σπουδάστριας για το πρόγραμμα, και
ΙΙ. Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα μιας σελίδας.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν το σημείωμα ενδιαφέροντος και το βιογραφικό τους ενσωματωμένα σε ενιαίο αρχείο pdf.
Οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες καλούνται να αποστείλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025 ώρα 12 το μεσημέρι στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
giannisgiannoutsos@arch.ntua.gr
Για περισσότερα στοιχεία για το ΒΙP επισυνάπτεται η αφίσα – περιγραφή του προγράμματος.