Δ.Π.Μ.Σ.:
Έρευνα στην Αρχιτεκτονική: Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός
Κωδικός Μαθήματος:
41220
Είδος:
Κατ' Επιλογήν Μάθημα
Διδακτικές ώρες:
3
Περίοδος:
Χειμερινή
Διδάσκεται:
Πέμπτη 18.15 - 21.00
Εργαστήριο Ζωγραφικής
4ος όροφος
Κτίριο Τοσίτσα
Συγκρότημα Πατησίων
Περιγραφή του μαθήματος:
Δολοφονίες και θανάσιμα ατυχήματα των τελευταίων δεκαετιών που αφορούν ή εμπλέκουν σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες του παγκόσμιου χάρτη θα αποτελέσουν την επιφάνεια εργασίας του μαθήματος. Ο απόηχος του περιστατικού, η αμφισημία των γεγονότων, η αφηγηματική πλοκή και η ενδεχομενικότητα των πληροφοριών που περικλείουν την δολοφονική πράξη θα συγκροτήσουν το
αναστοχαστικό πεδίο έρευνας. Η πτυχολογία του κάθε συμβάντος θα αποκαλύψει μέσα από ετερογενείς εκμαιευτικές μεθόδους μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με το προφίλ της προσωπικότητας, το Ιστορικό περίβλημα, την τοπολογία, το φυσικό, κοινωνικοπολιτικό και ανθρωπολογικό περιβάλλον. Ο κάθε σπουδαστής θα αναλάβει εξατομικευμένα, με μορφή ανάθεσης, τον σχεδιασμό και υλοποίηση μακέτας για «μνημείο» σε κλίμακα και δημόσιο χώρο που θα επιλέξει με βάση το περιεχόμενο της ερευνητικής του πορείας.
Στόχοι του μαθήματος είναι:
– Να διατυπωθεί μέσα από διευρυμένο φάσμα εννοιολογικών προσεγγίσεων, μέσων και εφαρμογών μια σύγχρονη άποψη για το μνημείο.
– Να σχεδιαστούν αναπαραστατικά δοκίμια που προσομοιάζουν την ρευστή έννοια της μνήμης μέσα από το φάσμα του πολιτικού βίου.
– Να μελετηθούν οι διανοητικές αντανακλάσεις της υλικότητας που χρησιμοποιούνται στον σχεδιασμό και κατασκευή του έργου Τέχνης σε μεγάλη κλίμακα στον δημόσιο χώρο.
– Να αναλυθούν οι παράμετροι και οι τροπικότητες παρέμβασης στον δημόσιο χώρο.
– Να δοκιμαστούν πειραματικά μοντέλα από την Αρχιτεκτονική γλώσσα και σχεδιασμό που συγκλίνουν με το διευρυμένο λεξιλόγιο της σύγχρονης Τέχνης.
– Να διερευνηθεί ο κομβικός ρόλος του μνημείου ως εμπράγματη οντότητα σε σχέση με τον τόπο και την ανθρωπογεωγραφία.
– Να προσδιοριστεί η διανυσματική σχέση της μνήμης με τον χρόνο.
– Να επινοηθεί ένα υβριδικό μοντέλο χρήσης του μνημείου στο σήμερα.
Βασικοί άξονες της ερευνητικής διαδικασίας και μεθοδολογική προσέγγιση:
Α) Οργάνωση αρχείου που θα αποκωδικοποιεί και θα ενορχηστρώνει αναπαραστατικά (ως αυτόνομο έργο) τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε δολοφονημένης προσωπικότητας, τις συνθήκες και μεθόδους που
χρησιμοποιήθηκαν ή οδήγησαν στην δολοφονία, την κοινωνικοπολιτική αποτίμηση της δολοφονικής πράξης, την συνομιλία του χωροχρόνου με την σύγχρονη πραγματικότητα.
Β) Ο Τόπος ως επικράτεια του συμβάντος. Το οικόπεδο, ο δρόμος, η πλατεία κ.α ως σημείο στην δημόσια σφαίρα θα καθοριστεί με βάση την προηγούμενη έρευνα και έτσι θα προσδιοριστεί ως ο χώρος μέσα στον οποίο θα λειτουργήσει οργανικά το προτεινόμενο κατασκεύασμα και θα μελετηθούν οι χωροταξικές και επιτελεστικές παραμετροποιήσεις που ενδέχεται να επιφέρει.
Γ) Η τελική πρόταση θα ολοκληρωθεί με κατασκευή τρισδιάστατης μακέτας, συγκρότηση του απαιτούμενου υποστηρικτικού εποπτικού υλικού (σχέδια, φωτογραφίες, video, 3D animations, ηχητικά ντοκουμέντα κ.α) και θα υποστηριχθεί με δημόσια παρουσίαση σε συνδυασμό με το σύνολο της ερευνητικής πορείας, της θεωρητικής εμβάθυνσης και της διαδικαστικής αλληλουχίας που οργανώθηκε η
συνθετική πρακτική.
Διδακτική Ομάδα: