Δ.Π.Μ.Σ.:
Έρευνα στην Αρχιτεκτονική: Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός
Κωδικός Μαθήματος:
41206
Είδος:
Κατ' Επιλογήν Μάθημα
Διδακτικές ώρες:
3
Περίοδος:
Χειμερινή
Παρουσίαση των βασικών αρχών της Φιλοσοφίας και ειδικότερα της Φιλοσοφίας της Αρχιτεκτονικής και της Αισθητικής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αισθητική-φιλοσοφική θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και στην ανάδειξη της ιδιαιτερότητάς της ως η “καθολική” τέχνη και ταυτόχρονα τεχνολογικό φαινόμενο. Το Μάθημα προσφέρει σημαντική εισαγωγή στην Φιλοσοφία γενικά, απαραίτητο υπόβαθρο για πολλά άλλα μαθήματα του ΠΜΣ στοχεύοντας στον κορμό της Ειδίκευσης της Γνωσιολογίας της Αρχιτεκτονικής και προσφέροντας απαραίτητα εφόδια και θεμελιακές προϋποθέσεις για την πληρέστερη κάλυψη αυτής της Ειδίκευσης και περαιτέρω αφομοίωση/κατανόηση των άλλων μαθημάτων. Ειδικότερα αναλύονται οι σύγχρονες φιλοσοφικές θεωρίες με αντικείμενο την Αρχιτεκτονική θεωρία και πράξη.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Γραπτή εργασία (c. 3.000 λέξεων)
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ:
Α. Φιλοσοφία και Θεωρίες της Αισθητικής: Από την Κλασσική Εποχή μέχρι τη Νεωτερικότητα και το Μοντερνισμό
Παρουσίαση φιλοσοφικών θεωριών για την τέχνη από τους κλασσικούς χρόνους, και μέσω του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και του Baroque, μέχρι τους Νέους Χρόνους, τον Διαφωτισμό και τον Γερμανικό Ιδεαλισμό και τον 19ο αιώνα, έως τον 2ο και 21ο αιώνα. Μελετώνται οι θέσεις της αισθητικής για τις εικαστικές τέχνες και ειδικότερα για την αρχιτεκτονική στο πλαίσιο των δύο κυρίαρχων φιλοσοφικών θεωριών και σχολών (α) της Αγγλοσαξωνικής, αναλυτικής φιλοσοφίας και θεωρίας της αισθητικής και (β) της Ηπειρωτικής φιλοσοφίας, όπως της Σχολής της Φρανκφούρτης (κριτική θεωρία), της Φαινομενολογίας και της Ερμηνευτικής. Εξετάζεται ο αρχιτεκτονικός μοντερνισμός, η ιστορική του πορεία και το θεωρητικό του υπόβαθρο, ενώ γίνονται αναφορές στον σύγχρονο αρχιτεκτονικό – εικαστικό χώρο, και στις τέχνες άλλων μέσων όπως είναι η φωτογραφία και ο κινηματογράφος.
Β. Φιλοσοφία της Αρχιτεκτονικής – Οντολογία-Επιστημολογία του Αρχιτεκτονήματος: Τι συνιστά αρχιτεκτόνημα; Τι συνιστά αρχιτεκτονική γνώση; «Μιλούν τα κτίρια;»
Η Ενότητα εστιάζει στις σύγχρονες φιλοσοφικές προσεγγίσεις και θεωρίες αισθητικής, με έμφαση την αρχιτεκτονική και την φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής ως νέο κλάδο. Διερευνώνται σύγχρονες εκφάνσεις του φιλοσοφικού ζητήματος για το τι συνιστά Τέχνη και παρουσιάζονται νέες εννοιολογήσεις, που προσεγγίζουν τη μεταμοντέρνα κατάσταση καθώς και νέες φωνές που μιλούν για τον «θάνατο» του μεταμοντέρνου ή τη μετα-μεταμοντέρνα κατάσταση. Εξετάζονται παράπλευρες διακλαδώσεις αισθητικής και αρχιτεκτονικής με τον φεμινισμό, την ψυχανάλυση, κοινωνική ανθρωπολογία, πολιτική και κοινωνική θεωρία, την ηθική, τον ρόλο του design στην αρχιτεκτονική και μηχανολογία (computer assisted design), καθώς και διασυνδέσεις με την σημειωτική/σημειολογία (δομισμός-μεταδομισμός), το Μαρξισμό και την κοινωνιολογία της τέχνης, τα μαθηματικά, την ψυχολογία, τις νευροεπιστήμες καθώς και τις νέες τεχνολογίες και την τεχνοεπιστήμη.
Διδακτική Ομάδα:
Διδάσκεται: