Προπτυχιακή Διπλωματική Εργασία
Συντελεστές:
Ένα μακροχρόνιο ζήτημα που απασχολεί τις νήσους του ελλαδικού χώρου είναι η έλλειψη ενεργού ανθρωπίνου δυναμικού και η τάση αστικοποίησης των νέων.Απάντηση σ’ αυτό καλείται να δώσει η αρχιτεκτονική έπειτα από σχετική μελέτη που έλαβε χώρα στο νησί της Κιμώλου.Τα συλλεχθέντα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχείασε συνδυασμό με τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την εξάλειψη ορισμένων παραδοσιακών χαρακτηριστικών του τόπου, έδωσαν το έναυσμα αξιοποίησης μιας ανεκμετάλλευτης πρώτης ύλης με πολλαπλές ιδιότητες για τη ζωή του τόπου.
Ο εντοπισμός του καλαμιού ως πρώτη ύλη, που αφθονεί τόσο στον τόπο μελέτης όσο και στα γύρω νησιά, οδηγεί την έρευνα στην αξιοποίησή του, στην ανακάλυψη νέων τρόπων επεξεργασίας και χρήσης του, στην μετάδοση της παράδοσης, στη διατήρηση του παραδοσιακού επαγγέλματος κατασκευής ψάθας (ψαθάς) και στην ανάπτυξη μιας νέας μορφής εναλλακτικού τουρισμού.
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, ως αντικείμενο της διπλωματικής προτείνεται η δημιουργία ενός δικτύου παραγωγής και επεξεργασίας καλαμιού στο νότιο τμήμα της Κιμώλου. Το δίκτυο αυτό αποτελείται κυρίως από καλαμιώνες και τρεις επιμέρους επεμβάσεις με χώρουςεπεξεργασία του καλαμιού που σκοπό έχουν την καθολική αξιοποίησή του.
Η πρώτη επέμβαση στην περιοχή Δέκας-Ελληνικά, αφορά τη δημιουργία εργαστηρίων και χώρων εκπαίδευσης προκειμένουναδιατηρηθεί η παραδοσιακή τέχνη του καλαμιού. Η δεύτερη επέμβαση την περιοχή Λιβαδάκι, περιλαμβάνει ένα χώρο παραγωγής ενέργειας, λιπάσματος και αγροτικών προϊόντωνπου σχετίζεται με την υψηλή ενεργειακή και κτηνοτροφική αξία του καλαμιού. Τέλος, η τρίτη επέμβαση στην περιοχή Ψάθη, αποτελείται από χώρους διαμονής με σκοπό την κάλυψη οικονομικών αναγκών του δικτύου και παράλληλα την προσφορά φιλοξενίας στους επισκέπτες που επιθυμούν να βιώσουν την εμπειρία του καλαμιού.
Το δίκτυο αυτό απευθύνεται πρωτίστως στους κατοίκους του νησιού, σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να εξελίξουν την τέχνη τους με πρώτη ύλη το καλάμι, αλλά και σε τουρίστες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις βιωματικές εμπειρίες του τόπου. Η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου δράσης θα φέρει μια νέα οικονομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα θα λειτουργήσει ως εκπαιδευτικός και πολιτιστικός χώρος, τοπικής και υπερτοπικής σημασίας, άμεσα συνδεδεμένος με την καθημερινή ζωή των κατοίκων.