Ιστορία των αναστηλώσεων. Ανάλυση θεωρητικών θεμάτων και διεθνών συμβάσεων, υφιστάμενο πλαίσιο αρχών (Χάρτα Αθηνών, Χάρτα Βενετίας κτλ). Η νέα θεώρηση περί προστασίας περιβάλλοντος, ιστορικών κέντρων και μνημείων.
Το μάθημα οργανώνεται γύρω από την αμφίδρομη σχέση ερμηνείας-επέμβασης σε ιστορικά κτίρια και τόπους μέσα από θεωρία-εργαστήριο και υποστηρίζεται από βιβλιογραφία και διαλέξεις προσκεκλημένων ομιλητών.
Στο στάδιο της ερμηνείας, πραγματοποιούνται διαλέξεις από τους διδάσκοντες και προσκεκλημένους ομιλητές, οι οποίες περιλαμβάνουν την εισαγωγή στις έννοιες της διατήρησης και αποκατάστασης διαφόρων περιόδων (αρχαιολογικά, μεσαιωνικά, νεότερα και μοντέρνα), την κριτική θεώρηση των αξιών των ιστορικών κατασκευών, και τη μεθοδολογία των επεμβάσεων μέσα από διεπιστημονική προσέγγιση (Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική Τοπίου, Οικοδομική, Ιστορία Τέχνης, Ανθρωπολογία, Διαχείριση) και κριτική παραδειγμάτων επεμβάσεων (Αποκατάσταση, Προσθήκη, Νέο Πρόγραμμα, Πειραματική Προστασία). Στο στάδιο της επέμβασης, δίνεται ένα δεδομένο ιστορικό κτίριο ή σύνολο και στην πρώτη φάση πραγματοποιείται επίσκεψη και επιτόπια έρευνα μέσα από την σχεδιαστική, φωτογραφική τεκμηρίωση και την κατάσταση διατήρησής του.
Στη συνέχεια οι σπουδαστές δημιουργούν ομάδες με βάση το πρόγραμμα της επέμβασης που επιλέγουν σε μία από τρεις κατευθύνσεις (αποκατάσταση, προσθήκη νέου προγράμματος, πειραματικός σχεδιασμός). Στη συνέχεια σχεδιάζουν την επέμβαση και αναλύουν τη μεθοδολογία του σχεδιασμού. Στο τέλος οι διαφορετικές παρεμβάσεις των σπουδαστών παρουσιάζονται και συγκροτούν μια συνολική πρόταση αποκατάστασης και σχεδιασμού.